bewust ouderschap

Geloof jij nog in het verhaal dat jou verteld is?

laat je inspireren

De blog

Ruim een week voorbij sinds onze jongste dochter is gestart op de basisschool. Ik merk aan mijzelf dat de manier waarop ik haar toespreek en behandel toch een andere is dan bij de oudste. Daar waar het bij de oudste vooral ging om ’je best doen’ doen en ‘resultaat’. Gaat het bij de jongste vooral om ‘genieten van het proces’ en ‘plezier’.

Toen ik hun leeftijd had, werd mij door mijn ouders, maar ook door leraren verteld: Doe je best op school, want als je je best doet dan krijg je goede cijfers, een schouderklopje, een sticker, een krul, you name it. Als je het niet goed doet, dan krijg je een lelijke rode streep door je werk. “En oh, wat had ik als klein meisje een hekel aan die rode pen van de juf. Die rode streep stond voor zoveel meer dan alleen mijn werkje niet goed doen.”

Mijn hele systeem was erop ingesteld dat ik het ‘goed’ moest doen. Want als je het goed doet op school, dan kun je op een dag gaan studeren. En als je studeert, dan heb je meer kans op een mooie baan. En als je je zaken op orde hebt, dan ontmoet je iemand die ‘gelijkwaardig’ is en kun je je droomhuis kopen, etc, etc. Het verhaal waarmee ik ben opgegroeid en ik denk velen met mij is: “Als je het goed doet, ben je goed.”

Maar heel veel mensen zijn niet gekomen op de plek waar ze het liefste willen zijn. Tot een aantal jaar geleden ik ook niet. En dat komt doordat wij mensen de verbinding met een droombaan, een droomhuis, een een perfect huwelijk belangrijker hebben gemaakt dan de verbinding die wij met onszelf hebben. Betekent overigens niet dat ik niet geloof dat een goede opleiding of baan kan bijdragen aan kwaliteit van leven. Maar het wordt wel een ding als je dat perse MOET hebben om gelukkig te zijn. Snap je het verschil?

Ik heb in ieder geval besloten het verhaal dat mij destijds is verteld niet meer te geloven. En dat dat ook niet het verhaal is dat ik mijn kinderen vertel, ook niet de oudste ;-). WAT je doet bepaalt niet WIE je bent…

Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het bij jou zit. Krijgen jouw kids hetzelfde of een heel ander verhaal ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *