imposter syndroom

delen

July 6, 2023

delen

July 6, 2023

Help! Ik heb het imposter syndroom!

laat je inspireren

De blog

Herken je dit?

Je zit in een belangrijke vergadering en het is bijna jouw beurt om wat te zeggen. En het enige wat je denkt is: “Ik hoop dat ze er niet achterkomen dat ik eigenlijk niks kan. Wat doe ik hier eigenlijk? Ik ben absoluut ongeschikt voor deze taak.”

Het imposter syndrome, iedereen heeft er wel een keer in zijn/haar leven mee te maken. Maar bij jou nemen deze gedachten je meerdere malen per week over:

  • “Als ik succes heb voel ik me opgelucht, maar weet ik ook dat het komt doordat ik hulp heb gehad van anderen. Alleen had ik het nooit gekund.”
  • “Ik gebruik mijn charme en humor om waardering te krijgen van anderen. En als ik dan een compliment krijg, voelt het niet oprecht. Ik weet gewoon zeker dat ze me die erkenning geven omdat ze aardig voor me willen zijn en niet omdat ik ergens goed in ben.” 
  • “Ik werk gewoon extra hard. Zo zullen ze minder snel ontdekken dat ik het niet aankan.“
  • “Ik denk dat iedereen wel weet dat ik dit niet kan. En als ze het nog niet weten, dan komen ze er snel genoeg achter.” 

Ondanks jouw studies, carrièrestappen en lovende feedback twijfel je nog steeds aan jouw kwaliteiten. Je bent bang om te falen en ziet succes als een gevolg van toeval en geluk. En dus niet als resultaat van jouw kwaliteiten en commitment. Het imposter syndroom komt heel veel voor bij hoogopgeleide vrouwen in alle carrière lagen. Ik heb eens een topvrouw gesproken op board level, die zei: “Ik vraag me elke dag weer af: Wanneer gaan ze ontdekken dat ik niet zoveel kan.”

Herken jij deze gedachten? Weet dan dat jij hierin niet alleen bent. Maar ook dat niets ‘buiten jou’, geen enkel resultaat of stap in jouw carrière, jouw ‘Imposter syndroom’ kan doen verdwijnen. Daarvoor moet je naar ‘binnen’ keren.

Ben jij je bewust van jouw belemmerende overtuigingen en hoe die jou kleinhouden? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *