Vrouwelijk Leiderschap Leiden Coach

Het jaarlijkse Tena Lady Event

laat je inspireren

De blog

Het wordt tijd dat bedrijven gaan inzien dat voor meer vrouwen aan de top meer nodig is dan het organiseren van het jaarlijkse Tena Lady Event.

Als mensen beweren dat vrouwen en mannen gelijke kansen hebben in het bedrijfsleven, dan heb ik toch wel moeite om mijn lach in te houden 🤣.

Natuurlijk zijn er bedrijven die echt wel meer vrouwen willen aannemen, en daar ook een quotum op voeren. Maar ik ben veel meer geïnteresseerd in hoe je die vrouwen die je óh zo graag wilde binnen hengelen support als ze eenmaal binnen zijn? Tja..en daar laten naar mijn mening nog heel veel bedrijven steken vallen.

Ik spreek veel vrouwen die behoorlijk wat stappen hebben gemaakt in het bedrijfsleven. En allemaal geven ze aan dat inclusiviteit veel meer zit in de dagelijkse dingen. Leuk hoor een Vrouwenevent 1x per jaar, maar wat doe je nog meer als organisatie?

Het gaat veel meer over begrip voor jou als vrouw in de verschillende rollen. Dat je wederom als enige gestresst staat op de afdelingsborrel. De hele tijd op je horloge te kijken of je het nog red om op tijd bij de opvang te zijn. En ook al heb je geaccepteerd dat de race tegen de klok nu eenmaal hoort bij het hebben van een carrière in combinatie met het moederschap. Irriteer je je toch wel dat kennelijk die regels niet gelden voor jouw mannelijke collega’s. Jouw mannelijke peers hebben namelijk iemand thuiszitten die altijd de kinderen opvangt.

En dan de meetings die op mama-dag (woensdagen) worden gepland. Het kan zo simpel zijn om belangrijke meetings op de overige dagen van de week in te plannen. Toch hoor ik, en ook vanuit eigen ervaring weet ik dat nog te vaak meetings op de woensdagen worden gepland, terwijl er toch echt gevraagd is of daar rekening mee gehouden kan worden.

Dit zijn slechts een paar simpele voorbeelden waar vrouwen mee te maken hebben op de werkvloer, maar waar de gemiddelde man géén idee van heeft.

Jij begrijpt natuurlijk ook dat het voordeel voor de mannen vele malen groter is als het gaat om ‘zichtbaarheid’. Als je nooit eerder weg hoeft uit een veel te lang uitgelopen vergadering, of een social talk met de directeur vroegtijdig hoeft te stoppen, of als eerste weg moet van een afdelingsborrel om de kids op te halen. Om er vervolgens later achter te komen dat dàt nou net de momenten waren dat grote opportunities of belangrijke nieuwe klanten besproken werden…

Lieve dames, voor iedereen die beweert dat vrouwen en mannen dezelfde kansen hebben, zou ik zeggen ‘keep on dreaming’.

Desalniettemin, betekent het niet dat je er als vrouw niet kunt komen. Integendeel, ik geloof veel meer in het creëren van je EIGEN kansen. Het vraagt echter wel andere kwaliteiten, strategieën en toleranties van jou. Maar waar een wil is, is een weg. En de weg is niet naar het Tena Lady event 😄.

Wanneer heb jij je als vrouw niet inclusief gevoeld?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *